Waarom een avondbril?

Bekijk onze producten

Een avondbril is nog relatief onbekend voor velen. In dit artikel zullen we je uitleggen waarom je een avondbril moet dragen en wat het precies is. Eerst vertellen we je wat achtergrondinformatie die je helpt om alles volledig te snappen. Wil je gelijk weten wat een avondbril doet, scrol dan direct naar beneden.

Evolutie en zonlicht

Wij (de moderne mens) bestaan al zo’n honderdduizend jaar en stammen af van soorten die al miljoenen jaren op de aarde hebben overleefd. Al deze tijd hebben we geleefd onder de zon en werden we blootgesteld aan verschillende seizoenen met bijbehorende dag en nacht cyclussen. In al die jaren evolutie is ons lichaam zich gaan aanpassen aan deze cyclussen. Zo is er een 24-uurs ritme ontstaan die in iedere cel van ons lichaam actief is.

In onze hersenen zit een hoofdklok die alle processen aanstuurt. De Nucleus Suprachiasmaticus (SCN). Deze zorgt ervoor dat het ritme in iedere cel gehandhaafd blijft, waardoor de cel kan doen wat het moet doen. Vergelijk dit met een dirigent in een orkest. Als de dirigent zijn werk goed doet, speelt het orkest in harmonie. Een goed werkende SCN resulteert dus in een gezond lichaam met de juiste energieniveaus, hormoonhuishouden en minder kans op chronische ziekten.

Deze hoofdklok wordt al miljoenen jaren aangestuurd door de zon. Omdat de zon in de ochtend andere frequenties en kleurtemperaturen afgeeft dan in de middag/avond, weet ons lichaam welk moment van de dag het is en welke hormonen het wel of niet moet vrijgeven in de bloedbaan.

Ontdekking van kunstlicht

Ongeveer 130 jaar geleden is er een mooie ontdekking gedaan, namelijk het kunstlicht. Dit heeft ons vele voordelen gebracht. Zo waren we ineens in staat om langere werkdagen te maken en hoefden we in de avond niet meer in het donker bij een kaars of bij het kampvuur te zitten. Helaas zit er ook een keerzijde aan deze ontdekking.

Kunstlicht geeft net als de zon input aan onze hoofdklok. De frequenties van kunstlicht en de kleurtemperaturen lijken alleen niet op die van de zon. De zon bevat een breed scala aan frequenties en deze veranderen continu gedurende de dag. De frequenties van kunstlicht zijn constant en geven een signaal af aan onze hoofdklok dat het midden op de dag is. Dit blijft het steeds doen zolang we worden blootgesteld aan dit licht.

Het gevolg van leven onder kunstlicht resulteert in een hoofdklok die continu in de war is. We zijn na miljoenen jaren leven onder de zon niet ineens in 130 jaar aangepast aan deze nieuwe ontdekking.

Diverse spectrogrammen van lichtbronnen

Op de foto hierboven zie je het zichtbare spectrum van verschillende lichtbronnen. Van boven naar beneden zie je de volgende lichtbronnen: zon, led-verlichting, gloeilamp, spaarlamp. Tegenwoordig is er bijna overal ledverlichting. Het licht van led- en spaarlampen bevat in verhouding veel blauw licht. Deze frequenties zijn erg schadelijk voor het oog vanwege de hoge energie die ze bevatten.

Lichtgevoelige cellen en blauw licht

Om te begrijpen wat een avondbril te maken heeft met het bovenstaande verhaal, willen we je eerst nog iets uitleggen.

Als licht op ons oog valt worden de kegeltjes en staafjes die aanwezig zijn in het netvlies beschenen. Hierdoor zien we kleuren en contrast en weten we of het licht of donker is. Naast deze kegeltjes en staafjes is er nog een derde groep cellen aanwezig. Dit zijn de lichtgevoelige ganglioncellen. Deze zijn pas ontdekt in 1990 en zijn qua hoeveelheid maar goed voor 1-3% van de totale hoeveelheid cellen in het oog. Deze cellen zijn lichtgevoelig vanwege de aanwezigheid van het eiwit melanopsine. Dit eiwit is in het bijzonder zeer gevoelig voor blauw licht, met een piekgevoeligheid op 488 nanometer (nm).

Melanopsine actie spectrum

Hierboven zie je in het grijze vlak het gebied waarop de lichtgevoelige cellen in ons oog reageren. Dit is voornamelijk blauw licht met een uitloper naar groen licht.

Hormonen en licht

Nu je weet dat er cellen in het oog zitten die reageren op bepaalde soorten licht is het tijd dat we nog iets dieper het lichaam in gaan. We gaan je wat vertellen over twee belangrijke hormonen, namelijk de hormonen melatonine en cortisol.

Melatonine

Melatonine wordt ook wel het slaaphormoon of het hormoon van duisternis genoemd. Dit komt omdat het alleen maar wordt afgegeven in de bloedbaan bij de afwezigheid van blauw licht. Om precies te zijn alle golflengtes in het grijze vlak van de afbeelding hierboven. Dit is vanzelfsprekend in de avond, nacht en vroege ochtend (in de afwezigheid van licht).

Zodra melatonine in de bloedbaan wordt afgegeven worden we slaperig. Het hormoon zorgt er voor dat we snel in slaap vallen, maar zorgt ook voor een goede slaapkwaliteit. Daarnaast draagt melatonine bij aan het herstel van de cellen. Iedere nacht vindt er namelijk een groot herstelproces plaats in het lichaam. Hoe beter dit gaat, hoe gezonder het lichaam op lange termijn blijft. Door de aanwezigheid van kunstlicht hebben we tegenwoordig lagere melatonine niveaus. Doordat we minder tijd in complete duisternis doorbrengen, hebben we minder uren dat er melatonine wordt afgegeven.

Cortisol

De tegenhanger van melatonine is cortisol. Dit wordt ook wel het stress-hormoon genoemd. Cortisol wordt bij de aanwezigheid van blauw licht aangemaakt. Hierdoor worden we wakker en alert gedurende de dag. Dit is gunstig, omdat we overdag van nature actief en energiek moeten zijn.

Als normaliter de zon onder zou gaan hoort het cortisolniveau te dalen. Het lichaam heeft dan minder stress-hormoon in zich, waardoor het kan ontspannen en zich kan opmaken voor herstel. Omdat er tegenwoordig overal kunstlicht aanwezig is, blijft het lichaam voortdurend cortisol aanmaken. Hierdoor leven we continu in stress. Een ander nadeel is dat cortisol dezelfde bouwstenen gebruikt als andere belangrijke hormonen. Cortisol krijgt voorrang om deze bouwstenen te gebruiken, waardoor we een tekort hebben aan de andere hormonen zoals bijvoorbeeld testosteron.

Hormoon curve met avondbril

Hierboven zie je schematisch hoe de cortisol en melatonine levels wisselen gedurende de dag zonder invloed van kunstlicht. De twee hormonen wisselen elkaar mooi af en zijn op de juiste momenten aanwezig en op de juiste momenten weer afwezig.

Hormonen curve zonder avondbril

Hierboven zie je schematisch hoe de cortisol en melatonine levels wisselen gedurende de dag onder invloed van kunstlicht. Het melatonine niveau is nagenoeg nul en het cortisol niveau is constant hoog.

De geschikte avondbril

Een geschikte avondbril houdt precies de golflengtes van het licht tegen waardoor de hersenen denken dat het middag is. Zo kan je na zonsondergang nog steeds in ruimtes zijn met kunstlicht. Dit is wel zo makkelijk tijdens het tandenpoetsen, tv kijken of een boek lezen in bed. Je geniet dus van alle voordelen van het licht, terwijl je je natuurlijke hormoonbalans kunt handhaven. Dit draagt enorm bij aan een langdurig en vitaal leven.

Draag een avondbril altijd minstens 2 uur voor het slapen. Wil je het nog beter doen, draag de bril dan altijd als de zon onder is. Dit betekent ook in de vroege ochtend.

Check bij de aankoop van een slaapbril of avondbril altijd of de leverancier je kan laten zien tegen welke golflengtes van het licht de glazen beschermen. Onze glazen zijn getest met een spectrometer en beschermen precies tegen de golflengtes die belangrijk zijn. Wil je zeker weten dat je goed zit met je aankoop en je lichaam hiermee een enorme boost geven? Kijk dan eens bij onze avondbrillen.

Social media

Wil je op de hoogte blijven van de laatste updates, blogs en producten? Volg ons dan op Instagram en Facebook.