15% herfstkorting met de code: herfst22

Licht therapie met rood en infrarood licht

Licht therapie met rood en infrarood licht

Lichttherapie is de afgelopen jaren enorm in populariteit gegroeid. Vooral rood en infrarood lichttherapie is flink aan het groeien en daar zijn vele redenen voor. Deze vorm van therapie is namelijk niet alleen ongelooflijk goed voor lichaam en geest, maar ook nog eens handig thuis te doen. Het enige wat je hiervoor nodig bent is een rood licht therapie lamp. Toch twijfelen veel mensen nog altijd. Want hoe werkt infrarood therapie nou precies? Om je een beetje op weg te helpen, staat in dit artikel precies uitgelegd hoe de therapie werkt en wat de voordelen zijn.

Wat is licht therapie?

Lichttherapie is een manier waarbij licht wordt gebruikt om verschillende voordelen te behalen. Deze voordelen kunnen enorm uitlopen. Zo is een van de bekendste voordelen het gebruiken van licht om de winterdepressie te verminderen. Hierbij wordt er geadviseerd iedere ochtend zo’n 30 minuten voor een speciale lamp te zitten. De stemming van de gebruikers lijkt daadwerkelijk te verbeteren na zo’n sessie. In Nederland zijn er ruim 70 locaties waar lichttherapie wordt gegeven. Sinds de jaren 90 wordt er al onderzoek gedaan door het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hier zit de polikliniek Winterdepressie.

Wat is licht?

In 1905 deed Albert Einstein de ontdekking dat licht tegelijkertijd een golf en een deeltje is. Hij stelde dat licht bestaat uit energiepakketjes van allerlei deeltjes, zogenaamde fotonen. De grootte van de golven (golflengtes) zorgen ervoor dat we verschillende kleuren waarnemen. Hoe korter de golf, hoe meer energie erin verpakt zit. Onze hersens krijgen een hoeveelheid aan energie binnen en zetten deze signalen om in kleuren. Zo wordt een kortere golflengte met meer energie bijvoorbeeld omgezet in de kleur blauw en een langere golflengte met minder energie omgezet in de kleur rood.

Elektromagnetisch spectrum

Isaac Newton heeft de kleuren ingedeeld in 7 groepen. Dit waren purper, indigo, blauw, groen, geel, geelrood en rood. In werkelijkheid bestaan er ontelbaar veel kleuren. Iedere golflengte heeft een andere kleur. Als je kijkt naar zichtbaar licht dan variëren deze golflengtes tussen de 380 en 780 nanometer (nm). Een nanometer is een miljoenste van een meter. Buiten het zichtbare licht zijn er nog twee bekende soorten licht. Dit zijn ultraviolet (UV) en infrarood (IR). Zo heeft UV licht een hele korte golflengte (100nm – 380nm) en heeft IR licht een hele lange golflengte (780nm – 1000000nm).

Naast het kleurenspectrum zijn er nog vele andere signalen die te maken hebben met golflengtes. Denk hierbij aan microgolfstraling (1 tot 1000mm) wat gebruikt wordt in magnetrons of radiostraling en radar, röntgenstraling, gammastraling.

Lichtspectrum

Rood en infrarood licht

Nu je wat meer achtergrondinformatie hebt gelezen is het tijd om wat verder in rood en infrarood licht te verdiepen. Rood licht (630nm – 780nm) en NIR-infrarood licht (780nm – 2500nm) zijn de soorten licht waar mee gewerkt wordt met rood licht therapie (RLT). Uit onderzoeken is gebleken dat binnen deze frequenties een paar golflengtes in het bijzonder opvallen. Met name 630nm/660nm & 850nm springen eruit. Van deze drie golflengtes zijn de eerste twee het rode licht en de laatste het infrarode licht.

Mitochondriën

Mitochondriën zijn kleine energiefabriekjes die zich in iedere cel bevinden. Een cel kan wel honderden tot duizenden van deze energiefabriekjes bevatten. Ze zijn verantwoordelijk voor de energieproductie in het lichaam en als ze goed functioneren maken ze veel energie aan. Deze energie noemen we Adenosine Tri Fosfaat (ATP). Per dag wordt er wel 70 kg ATP aangemaakt. Dit is cruciaal om alle lichamelijke processen goed te laten functioneren. Zonder ATP kan ons hart niet kloppen, kunnen de darmen niet verteren, maken we geen hormonen aan of herstellen en vernieuwen onze cellen zich niet meer.

ATP en licht therapie

Rood licht therapie laat de mitochondriën onder invloed van licht ATP aanmaken. Je krijgt dus letterlijk meer energie door blootstelling aan deze specifieke golflengtes.

 Voordelen van een behandeling met een rood licht therapie lamp

Er zijn in de afgelopen 50 jaar onderzoeken gedaan die de voordelen van een goede rood licht therapie lamp laten zien. Hier volgen enkele resultaten:

– Bevordert haargroei.
– Bevordert het wondherstel proces.
– Verbeterd de huid door meer colageen aan te maken.
– Verlicht pijn en ontstekingen.
– Hersteld opgedane UV-schade door bijvoorbeeld de zon.
– Bevordert spierherstel.
– Verminderd acne klachten.
– Draagt bij aan versneld bot herstel

Rood licht therapie lamp

Een goede rood licht therapie lamp bevat dus de juiste frequenties zoals eerder vernoemd en is krachtig genoeg om de mitochondriën energie aan te laten maken. Daarnaast is het belangrijk dat er geswitcht kan worden tussen rood en infrarood licht. Dit komt omdat beide soorten licht op een andere plaats effect hebben. Rood licht is vooral effectief op de huid, maar dringt niet ver genoeg door om alles onder de huid te behandelen. Hier is infrarood licht juist weer goed voor. Infrarood licht dringt diep door in het lichaam, waardoor het spieren, botten, pezen, bloedvaten en organen kan behandelen.

Daarbij is de tijd cruciaal. Als de behandeling te kort is dan is er geen effect. Helaas is dit ook zo in het geval de behandeling te lang duurt. Een bedrijf wat rood licht therapie lampen levert moet hiervan op de hoogte zijn en zijn klanten de juiste data kunnen aanbieden. De behandeltijd is ook weer afhankelijk van de afstand. Als je heel dicht op de lamp zit dan is er kortere tijd nodig.

Tips

– Rood licht is voor oppervlakkig weefsel (huid)
– Infrarood licht is voor alles onder de huid.
– Check goed of je informatie over de behandeltijden krijgt bij de leverancier.

Bedankt voor het lezen! Wil je op de hoogte blijven van de laatste gezondheidsproducten? Volg ons dat op social media.

Improving health

Wij van Loptimize staan voor gezondheid. We vinden het belangrijk om kwaliteit te leveren aan onze klanten. Hierdoor kan je echt een stap maken in het handhaven van je gezondheid.
Jeroen Nivard
CEO

Leer hoe je gezonder kan leven via ons kenniscentrum

Leer hoe je gezonder kan leven
via ons kenniscentrum

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Print