Werkt een blauw licht bril? Dit is een vraag die vele zich afvragen. In dit artikel zullen we je antwoord geven op deze vraag. Daarnaast leggen we je de verschillen uit tussen de diverse soorten brillen en geven we je tips voor de aanschaf van een goede bril.
Een blauw licht bril is simpelweg een bril met glazen die een speciale coating of kleur hebben waardoor er geen of minder blauw licht door de glazen heen kan komen. Dit is handig omdat blauw licht van alle soorten kleuren licht de meeste schade kan geven aan onze ogen. Daarnaast kan het blauwe licht ons slaap-waakritme verstoren. Er zijn twee soorten blauw licht brillen. Brillen die licht voor een gedeelte filteren en brillen die het blauw licht volledig blokkeren.
Natuurlijk en kunstmatig blauw licht
Blauw licht is van nature aanwezig in de zon samen met rood, oranje, geel, groen en violet. Daarbij zijn er nog twee soorten licht die we niet kunnen zien. Dit zijn ultraviolet (UV) en infrarood (IR). Samen zijn al deze zichtbare en niet-zichtbare kleuren met elkaar in balans en heerst er een evenwicht. Ieder soort licht heeft zijn eigen taak in de natuur en zo ook voor ons lichaam. Als er één soort licht wordt versterkt of meerdere soorten licht worden verzwakt of weg gelaten, dan raakt het evenwicht verstoort. Dit is een probleem wat sinds de komst van kunstmatig licht is ontstaan. Hieronder zie je een spectrogram van een momentopname van het zonlicht. Alle kleuren zijn aanwezig en in balans met elkaar. De samenstelling verandert gedurende de dag.
Onze leefruimtes zitten vol met kunstmatig licht. Van de ledverlichting in de woonkamer, slaapkamer en kantoren vol met Tl-buizen tot alle verlichting die van digitale schermen afkomt. Dit zijn smartphones, tv’s, tablets en computers. Het grote verschil met natuurlijk licht is dat deze verlichting een zeer dominante hoeveelheid blauw licht bevat. Dit resulteert in leefruimtes met bijna alleen maar blauw licht. Hieronder is een spectrogram van een gemiddelde binnenruimte met kunstmatige verlichting en meerdere ramen (ramen blokkeren bijna al het UV-licht en voor meer dan 50% IR-licht).
Zoals je ziet is het natuurlijke evenwicht compleet verdwenen. Dit veroorzaakt vele problemen voor ons lichaam. Van schade aan onze ogen tot een verstoord biologisch ritme. We zullen je hieronder vertellen hoe je je hiertegen kunt beschermen.
Blauw licht bril voor overdag
Om het schadelijke blauw licht te verminderen en de balans tussen alle kleuren te herstellen kan je gebruik maken van een bril die een deel van het licht filtert. Hier zijn speciale brillen voor ontwikkeld. De beste brillen kunnen tot wel 30% van al het schadelijke licht filteren zonder dat de kleur van het glas verandert. Zo is de bril perfect voor tijdens werk en andere gelegenheden. Mensen die een blauw licht bril dragen ervaren minder droge en vermoeide ogen en hebben minder vaak last van hoofdpijn na veel computergebruik.
Blauw licht afkomstig van kunstlicht wordt ook in verband gebracht met maculadegeneratie. We weten dat UV-licht ons hoornvlies en onze huid kan beschadigen. Nu tonen steeds meer studies aan dat blauw licht kan leiden tot vroegtijdige netvliesveroudering. Bekijk hier onze blauw licht brillen.
Blauw licht bril voor in de avond
In de avond wil je op een andere manier gebruik maken van een blauw licht bril. Kunstlicht geeft een signaal aan de hersenen dat het middag is. Hierdoor blijven onze hersenen actief en raakt de biologische klok en het hormoonhuishouden verstoord. In de avond is het belangrijk dat de bril 100% van al het blauwe en deels groene licht blokkeert.
Zodra het buiten donker wordt zet je de bril op. Het gevolg hiervan is dat er geen signaal van ‘middag’ meer binnenkomt bij de hersenen. Daardoor zal de aanmaak van cortisol (anti-stresshormoon) stoppen en zal de pijnappelklier starten met het vrijgeven van melatonine (slaaphormoon). Het lichaam zal zich gaan voorbereiden op de slaapfase (herstel) en je zult je ’s avonds meer ontspannen en slaperig gaan voelen. Melatonine heeft als hoofdfunctie het reguleren van de slaap-waakcyclus, maar is ook betrokken bij andere belangrijke fysiologische functies zoals menselijke voortplanting, immuun functie, bescherming tegen hart- en vaatziekten en werkt als antioxidant.
Tips bij de aankoop
Wees kritisch bij de aankoop van een blauw licht bril. Er zijn vele brillen op de markt die de titel ‘blauw licht bril, antiblauwlicht bril en blauw licht filter bril’ dragen. Negen van de tien brillen zijn niet effectief. Een goede bril moet voldoen aan belangrijke specificaties. Als deze maar een paar procent afwijken zal het oog toch te veel licht binnenkrijgen waardoor er schade kan ontstaan of kan de biologische klok ontregeld raken.
1: Koop niet vanuit China
China heeft goed ingespeeld op de groeiende vraag naar blauw licht brillen en exporteren deze grootschalig naar Europa waarna ze voor enkele tientjes worden verkocht. Er is niks mis met lage prijzen, maar wel als de blauw licht bril daardoor niet werkt. Veel brillen blokkeren niets van het blauw licht, maar hebben alleen een goedkope coating die UV-licht blokkeert. Dit is onnodig omdat digitale schermen geen UV-licht uitzenden en ramen blokkeren bijna al het UV-licht afkomstig van de zon.
Laat je ook niet overhalen door de test met de laserpen. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van deze lampjes geen blauw maar UV en violet-licht uitzendt.
2: Transparant, geel of oranje/rode glazen?
Als je op internet zoekt kom je verschillende kleuren glazen tegen. Ieder kleur glas heeft een andere filter capaciteit en moet daardoor in verschillende situaties gedragen worden.
Transparant
Een transparant glas filtert 0 – 30% van het blauw licht. Meer is niet mogelijk, omdat dan de kleur van het glas een beetje geel wordt. Zorg dat je een glas hebt die zo dicht mogelijk tegen de bovengrens aan zit. Een transparant glas moet overdag in binnenruimtes gedragen worden. Het zorgt ervoor dat een groot deel van het schadelijke licht wordt tegengehouden, maar laat voldoende licht door om je biologische klok niet te verstoren.
Geel
Een gele bril blokkeert 30-90% van het blauw licht. Gele glazen worden net als de transparante glazen overdag gedragen. Ze filteren meer blauw licht waardoor ze een gele tint krijgen. Mensen die last hebben van vermoeidheid, depressie en migraine ervaren minder klachten bij het dragen van een gele bril.
Oranje/rood
Oranje/rode glazen blokkeren voor 90-100% van het blauw licht. Deze brillen worden in de avond, de nacht en in de vroege ochtend gedragen. Ze halen alle licht frequenties weg die de vrijgave van melatonine onderdrukken. Dit is van belang om goed te kunnen slapen en om in je slaap goed te kunnen herstellen. In deze categorie is het het moeilijkst om zeker te weten of je de juiste bril koopt. Dit komt omdat er op het oog weinig verschil is tussen de verschillende soorten oranje en rode glazen, maar ze een enorm verschil hebben in de mate van effectiviteit. Onze hersenen stoppen bij de minste prikkels van blauw licht met het vrijgeven van melatonine. Het is daarom van belang dat er 100% van dit licht geblokkeerd wordt.
Onderzoeken hebben aangetoond dat ook delen van het groene licht storend zijn voor de melatonine vrijgave. Een avondbril moet dus aan veel vereisten voldoen wil het goed werken. Bekijk hier verschillende type avondbrillen.
3: Blauw licht brillen op sterkte
De meeste blauw licht brillen worden zonder sterkte verkocht. Dit komt omdat de meeste verkopers alleen aan inkoop/verkoop doen. Gelukkig zijn er wel bedrijven die brillen op sterkte kunnen leveren. Je hoeft hier niet per se voor naar de opticien. Naast het feit dat er veel variatie is in filter capaciteit zijn de brillen hier ook vaak onnodig duur. Zonde van het geld, want dit hoeft niet. Daarnaast zijn opticiens ook niet gespecialiseerd in andere onderwerpen dan ogen. Daarom verkopen ze geen producten die bijvoorbeeld impact hebben op je hormoonhuishouden. Ze weten niet hoe zo’n type blauw licht bril werkt.
Bedankt voor het lezen. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe updates of interessante verhalen? Kijk dan eens op ons Instagram account.
Meer berichten van Jeroen
- Sneller in slaap vallen. 5 ultieme slaaptips!
- Winterdepressie en rood licht therapie
- Verbeterde bloedcirculatie met rood licht therapie
- Hoe werkt infrarood therapie?
- Waarom een avondbril?
- Rood licht therapie voor gewrichtspijn en artritis
- Natuurlijke zonnebrandcrème
- Mythes en misvattingen over rood licht therapie