5 tips voor het verminderen van blauw licht in huis

5 tips voor het verminderen van blauw licht in huis

Bekijk onze producten

Verminder de blootstelling aan blauw licht in huis

Blootstelling aan blauw licht kan in sommige gevallen gunstig zijn. Toch zijn er veel redenen te benoemen waarom je de blauw licht blootstelling in huis wilt verminderen. In dit artikel geven we je 5 tips!

Waardoor is er veel blauw licht in huis?

Er zijn meerdere factoren die er aan bijdragen dat onze leefomgeving een omgeving is met een groot aandeel blauw licht. Al heb je geen enkele lamp aan staan dan leef je al in een onnatuurlijke ‘blauwe’ omgeving. Dit komt doordat het zonlicht van buiten wordt gefiltert door de ramen. Het aandeel infrarood wat van nature voor meer dan 40% aanwezig is in zonlicht, wordt al voor meer dan de helft tegengehouden door het raam. Ook UV licht wordt voor een groot gedeelte tegengehouden door het glas. Het gevolg is dat er van de natuurlijke lichtsamenstelling nog weinig over is. Doordat het volledige kleurspectrum niet allemaal in hetzelfde aandeel wordt doorgelaten krijg je binnen een onnatuurlijke ‘blauwe’ omgeving.

1: Zet het raam of de deur open

Dit is in ons opzicht voor overdag de beste oplossing. Doordat je de ramen of deuren openzet kan het natuurlijke zonlicht naar binnen. Hierdoor krijg je het volledige lichtspectrum binnen, waaronder de 42% infrarood wat de zon uitstraalt. Dit aandeel drukt het aandeel blauw licht waardoor je omgeving in huis een stuk natuurlijker is.

2: Gebruik rode lampen en druk het aandeel blauw licht

Als je vanwege de buitentemperatuur, locatie in huis of vanwege de afwezigheid van de zon geen ramen en deuren kan openen, dan zou je op een andere manier rood en infrarood licht in huis moeten toevoegen. Door het toevoegen van rood en infrarood licht druk je het aandeel van het blauw licht. Hierdoor wordt de blauw licht blootstelling in huis veel minder. De makkelijkste manier is gebruikmaken van rode verlichting. De Twilight bulb is hier ideaal voor. Deze anti-blauw licht bulbs geven alleen maar rood licht af waardoor ze de biologische klok niet ontregelen. Daarnaast zijn de bulbs heel erg zuinig. Dit komt ten goede van je energierekening.

3: Geen blauw licht met gloeilampen, kaarsen of een openhaard

Gloeilampen, kaarsen en openhaarden. Dit klinkt ouderwets en dat is het ook. Toch zijn dit hele goede tools voor het verminderen van blauw licht in huis. Vuur bevat geen blauw licht en heel veel rood en infrarood licht. Toen kunstverlichting nog niet bestond was dit de enige bron van licht als de zon onder was. Onze voorouders genoten ‘s avonds van dit licht en hadden geen last van een verstoorde biologische klok. Zo zie je maar, moderne uitvindingen komen niet altijd ten goede van je gezondheid! Zoals je misschien nog van vroeger weet worden gloeilampen heel heet. Hitte is niets meer dan infrarood. Een gloeilamp is dus ook een goede tool voor het introduceren van rood en infrarood licht in huis.

4: Rood licht therapie lampen

Een rood licht therapie lamp kan op meerdere manieren gebruikt worden. Ten eerste gebruik je zo’n lamp voor het bevorderen van de energiehuishouding in je cellen en het verbeteren van je gezondheid. Ook kan je deze lamp gebruiken als rood en infrarood lichtbron in je woning. De lampen geven namelijk alleen maar rood licht met een golflengte van 630nm en 660nm en infrarood licht met een golflengte van 850nm af. Als je de lamp bijvoorbeeld in de hoek van je kamer zet en tegen de muur laat schijnen dan wordt de ruimte mooi verlicht. Zo worden de rood licht therapie lampen nog breder inzetbaar!

5: Draag een geschikte blauw licht bril

Je ogen zijn niet alleen verbonden met de hersenen. Het zijn letterlijk twee stukjes hersenen die tijdens de ontwikkeling van het brein naar buiten zijn gegroeid. Het zijn de enige stukjes hersenen die zich aan de buitenkant van je lichaam bevinden. Dit maakt het zo belangrijk om de blootstelling aan blauw licht in de avond en nacht te verminderen. Zolang er blauw licht op de receptoren in het oog valt, zullen je hersenen altijd denken dat het overdag is. Hierdoor mist het de belangrijke herstelprocessen wat alleen maar in de avond en nacht plaatsvindt. Als je een geschikte blauw licht bril draagt worden de blauwe en deels groene delen van het kleurspectrum tegengehouden. Alleen rood, oranje, geel en deels groen licht kan door het brilglas. Alleen dit licht zal de ogen bereiken waardoor je prima kunt zien, maar geen vals signaal aan de hersenen afgeeft.

Vond je dit een interessant artikel en wil je meer leren? Volg ons dan op Instagram en blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen en producten.

 

 

 

 

 

Beste klanten,

Vanwege persoonlijke omstandigheden zijn we momenteel niet in staat om de gebruikelijke service te bieden waarop jullie kunnen rekenen. We moeten momenteel extra tijd besteden aan ons gezin, waardoor we tijdelijk geen brillen kunnen leveren. Dit vergt meer tijd dan we momenteel kunnen vrijmaken. Gelukkig kunnen we nog steeds de roodlichttherapielampen en Twilight-bulbs leveren. We verwachten dat deze situatie enkele weken zal aanhouden.

We hopen op jullie begrip en bieden onze excuses aan voor het eventuele ongemak dat dit met zich meebrengt.

Met vriendelijke groeten,

Team Loptimize