Licht

Bekijk onze producten

Licht

We hebben het vaak over licht en het wat voor effect dit kan hebben op ons lichaam. Het zorgt er voor dat we hormonen kunnen aanmaken en draagt bij aan de gezondheid van onze cellen. In dit artikel leggen we je uit wat licht is en hoe het effect heeft op ons lichaam. Dit doen we op een simpele manier zodat je dit zonder natuurkundige en biologische achtergrond kan begrijpen.

Elektromagnetische frequenties (EMF)

Licht is elektromagnetische energie wat van nature afkomstig is van de zon. Het zijn kleine deeltjes (fotonen) en komen voor als trillingen (golven). De frequenties van deze lichtgolven worden vaak in nanometers aangeduid (nm). Een nanometer is een miljoenste van een millimeter. Het menselijk oog kan frequenties ontvangen tussen ongeveer 380nm en 780nm. Kortere golflengtes bevatten meer energie dan langere golflengtes. Het oog is heel gevoelig voor het ontvangen van licht en kan aan de mate van energie een signaal omzetten naar wat wij kleur noemen. We kunnen verschillende kleuren onderscheiden:

  • violet (380nm – 435nm)
  • blauw (435nm – 495nm)
  • groen (495nm – 565nm)
  • geel (565nm – 590nm)
  • oranje (590nm – 625nm)
  • rood (625nm -780nm)

Buiten dit zichtbare spectrum is er nog:

  • Ultra violet (UV) 280-380nm
  • Infrarood (IR) 750nm – 1mm

Bij Loptimize focussen we voornamelijk op het spectrum van blauw tot en met infrarood (IR-A). Bij Loptimize hebben we ons  verdiept in de effecten van licht op de gezondheid van de mens. Een verkeerde blootstelling kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken, maar de juiste blootstelling werkt helend. Infrarood wordt gebruikt in rood licht therapie als middel tegen bijvoorbeeld depressies, ontstekingen, huidproblemen en kan de sportprestaties verhogen.

Natuurlijk licht

Zonder licht is er geen leven mogelijk op aarde. Omdat de mens geëvolueerd is onder de zon, is zonlicht essentieel. De samenstelling en de sterkte van het zonlicht is dynamisch. Dat betekend dat het vanaf zonsopkomst tot zonsondergang wisselt. Ochtendlicht is helder en koel (bevat veel blauwlicht) en het avondlicht is zacht en warm (bevat veel roodlicht en minder blauwlicht).

Ons lichaam heeft een biologisch ritme genaamd circadiaans ritme. Dit ritme duurt ongeveer een dag ( circa = ongeveer en dies = dag). Het circadiaans ritme krijgt zijn input van licht. Veel van onze lichaamsfuncties worden gestuurd door het circadiaans ritme zoals ons hartritme, slaappatroon, de afgifte van bepaalde hormonen en de behoefte aan eten en drinken.

Licht dat op het netvlies van de ogen valt wordt via speciale lichtgevoelige cellen naar de nucleus suprachiasmaticus (SCN) geleid. De nucleus suprachiasmaticus is de controlekamer in het brein en regelt onder andere het slaap-waakritme door hersengebieden te stimuleren. Bij de aanwezigheid van licht zal de SCN er voor zorgen dat er geen melatonine wordt vrijgegeven in de bloedbaan terwijl het in de afwezigheid van licht juist wel melatonine zal laten vrijgeven in de bloedbaan.

Wisselend kleurspectrum

Vroeg ochtendlicht bevat relatief veel rood. Naarmate de ochtend vordert komt er steeds meer blauw in de lucht. Dit heeft het signaal aan je lichaam dat het hormoon cortisol (stresshormoon) moet worden aangemaakt. Dit heeft invloed op je energieniveau en alertheid. Daarnaast krijgt je lichaam het signaal om de melatonine productie (slaaphormoon) te stoppen. Overdag blijft er relatief veel blauwlicht aanwezig.

Wanneer het avond wordt zal de hoeveelheid blauwlicht afnemen en wordt het rode spectrum dominanter. Dit is het signaal voor het lichaam dat het zich moet opmaken voor slaap en herstel, door de cortisol aanmaak af te bouwen en de melatonine los te laten in de bloedbaan. Hierdoor zal er een goede slaap kwaliteit zijn en zullen alle cellen zo goed mogelijk herstellen.

Ochtend-licht-avond-licht
Verschil in licht gedurende de dag

Kunstmatig licht

Naast dat het natuurlijke licht een groot effect heeft op het circadiaans ritme, heeft kunstmatig licht ook effect op dit ritme. Kunstmatig licht is licht wat afkomstig is van elektrische verlichting en apparaten zoals tv’s, smartphones en computer schermen.

Voor het jaar  1870 was het normaal dat het donker was in de avond en nacht. De enige lichtbron die bestond was vuur. Deze vuurbronnen bevatten weinig blauwlicht en veel roodlicht. Omdat dit vergelijkbaar was met het natuurlijke licht verloop gaf dit weinig problemen met betrekking tot het circadiaanse ritme. In het jaar 1870 werd voor het eerst elektrisch licht toegepast in de praktijk. In de huidige wereld is dit type verlichting niet meer weg te denken. Kunstmatig licht is in tegenstelling tot natuurlijk licht niet dynamisch. Integendeel, het bevat het een sterke frequentie blauw licht. Hierdoor krijgt het lichaam continu een signaal binnen dat het middag is. Dit komt omdat dit signaal in de natuur alleen ‘s middags voor komt. Doordat hierdoor het biologische ritme van slag raakt, zorgt dit voor veel gezondheidsproblemen.

Voorbeelden zijn:

  • Veroorzaakt slaapproblemen
  • Zorgt voor een verminderd immuumsysteem
  • Veroorzaakt slechtere botten
  • Verhoogde kans op borst en prostaatkanker
  • Verhoogde kans op darmziektes
  • Veroorzaakt overgewicht en insuline resistentie
  • Veroorzaakt slecht humeur, stress en depressie

Door gebruik te maken van blauwlicht filter brillen kunnen de negatieve effecten worden tegengehouden. Deze brillen zijn zo ontworpen dat ze 100% van het blauw licht spectrum blokkeren. Hierdoor blijft het circadiaanse ritme gehandhaafd.

Blijft op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs, artikelen en acties? Volg ons dan op Instagram.